
ÜÇ BEYAZDAN BİRİ : TUZ
Tuz, besinlerin bileşiminde bulunduğu gibi, göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak da elde edilir. Lezzet verici olduğu kadar, sodyum ve klor gereksiniminin karşılanması için de önemlidir.
Sodyumun vücudumuzdaki etkileri ise;
‘Sodyum besinlerde doğal olarak bulunan bir mineraldir.’
- Sıvı dengesinin sağlanmasında fonksiyonu vardır.
- Kas çalışmasında görev alır.
- Böbrek hastalıkları sonucu böbrekler uygun şekilde çalışmazsa fazla sodyum atılamaz. Bunun sonucunda, daha çok yüzde olmak üzere; bacaklarda ve ayaklarda şişkinlik (ödem) gözlenir.
- Vücutta sodyum birikimi, ödeme ve kan basıncının artmasına neden olur.
Yüksek kan basıncı veya hipertansiyon; kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları felç için temel risk faktörüdür.
- GÜNDE EN FAZLA 5 GRAM (YAKLAŞIK 1 ÇAY KAŞIĞI)TUZ YETERLİDİR !
- Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı % 15 azaltılabilir.Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçin !Baharat ve maydanoz, nane,kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih edin.Tuz içeriği yüksek olan salamura besinler (zeytin,turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin. Daha fazla taze sebze ve meyve tüketinSatın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin.Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da çok nadir tüketin.
- Hangi Tuzu Kullanmalıyız ? Denizlerde kirlenmeden dolayı deniz tuzunda ağır metaller bulunabilir. Bu nedenle daha az kirlenmiş kayalardan elde edilen kaya tuzu ve himalaya tuzu tercih edilebilir.
- Dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise tuzun saklanması ve kullanımı : Tuz, koyu renkli, kapaklı kaplara nemsiz ve güneş ışığından uzakta saklanmalıdır . Yemeğe ise pişme işlemi tamamlandıktan sonra eklenmelidir.
- SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN DAHA AZ TUZ TÜKETİN, DAHA ÇOK SU İÇİN
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Dyt. İpek YILDIZ