
Kırk yıllık hatır : KAHVE
Türk kültürünün vazgeçilmezlerinden olan kahve, çaydan sonra en çok tükettiğimiz içecek. Eskiden sadece sade, orta, şekerli seçenekleri olan kahve Amerikan kahve kültürünün hayatımıza girmesiyle çok geniş çeşit yelpazesi de oluşmuş oldu. Evet kahve tek başına tüketildiğinde kalorisi göz ardı edilebilecek kadar çok düşük ama eklenen şeker, krema, aromalandırıcı şuruplarla kalorisini birden yükseltiliyor ve genelde göz ardı ediliyor. En çok tercih edilenlerin kalorileri ise şöyle :
Capuccino 140 kalori
Cafe Latte 220 kalori
Karamel macchiato 270 kalori
Mocha cafe 360 kalori
Eğer Bu Ürünleri Yağsız Süt İle İsterseniz
Capuccino 80 kalori
Cafe Latte 130 kalori
Karamel macchiato 190 kalori
Mocha cafe 290 kalori
Kahve bu kadar hayatımızın içindeyken içeriğine, metabolizmamızı nasıl etkilediğine, faydalarına ve zararlarına göz atalım
Kahve en önemli kafein kaynağıdır ve yaklaşık 400 çeşit kimyasal, eser miktarda antioksidan ve niasin içerir. Ayrıca mineraller, tanen ve karamelize olmuş şeker içerir.
Beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırarak uyarıcı etki yapar.
Yapılan araştırmalar orta düzey kafein tüketiminin zihin açıklığı ve konsantrasyonu artırdığı, hafıza ve mantıklı düşünme üzerine olumlu etkisi olduğunu gösteriyor.
- Kafeinin, kişiye göre değişiklik gösterse de 30-60 dakika içerisinde kan konsantrasyonunda en yüksek seviyeye ulaştığı ve 2 saat içerisinde vücuttan atıldığı görülüyor.
Kişiye göre değişiklik gösterse de, uykudan 7-8 saat önce içilen kahve uyku kalitesini olumsuz etkilemiyor.
PEKİ NE KADAR İÇMELİYİZ ?
- Günlük 240 ml’lik 2-3 fincan işlenmiş kahve ( <400 mg/gün ) veya 5 porsiyon kafeinli içecek veya çay tüketebilirsiz.
- Çocuklarda ise genelde yarısı kadar tüketim uygun görülmektedir.
! Yapılan bir çalışmaya göre kahve, yaşlı bireylerin daha hızlı düşünmesini sağlamakta ve hatırlama yeteneğinin artmasına yardımcı olmaktadır. 80 yaşın üstünde bulunan kadınlar üstünde yapılan çalışmada, önceden kahve tüketimi olanların mental fonksiyon testlerinde daha iyi performans gösterdikleri, küçük çapta yapılan bir başka araştırmaya göre ise günde 3 fincan kahve tüketmenin Alzheimer hastalığı gelişim riskini %60 oranında azalttığı bulunmuştur.
! Ayrıca şeker ile tatlandırılmış 1 porsiyon içeceğin 1 kupa ( 275ml ) kahve ile değiştirilmesi sonucu Tip 2 diabet riskinin %17 azaldığı görülmüştür.
! Araştırmacılar kafeinin kas-iskelet sistemi üzerine etkisi ile çalışmalar yayımlamışlardır. Çalışmalarda kafeinin kalsiyum salınımını arttırarak motor sinir uçlarından asetilkolin salgılanmasını da kolaylaştırarak çizgili kasların kasılmasını artırdığı görülmüştür. Spordan önceki ara öğününüzde şekersiz bir kahveye yer verebilirsiniz.
FAZLASI ZARAR !
- Hamilelik döneminde ise; ilk 3 ay bebekte toksik etki yapabileceğinden dolayı kafein alımı önerilmez. 3 aydan sonra ise ılımlı düzeylerde tüketilebilir.
- Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise: DEMİR
Öğün sonrası alınan kafein demir emilimini %40 oranında düşürebiliyor. Bu nedenle öğünden en az 2 saat sonra tüketilmelidir.
! Yapılan araştırmalara göre, günde 300 mg’dan fazla kafein tüketiminin gebe kalmayı zorlaştırdığı gözlemlenmiştir. Günde 3 fincandan fazla kahve içmek kadının doğurganlığını azaltabiliyor.
! Kafeinin idrarla atılan sodyum, magnezyum ve kalsiyum miktarını artırdığı ve fazla miktarda kafein alımının kalsiyum emilimini olumsuz etkilediği görülmektedir. Bu da kemiklerin gücünü kaybetmesine neden olabilir.
Gün içinde fazla alınan kafein başta uykusuzluğa, baş ağrısına, gerginliğe ve anksiyeteye sebep olabilir.
! Kafein kan basıncında ani artışlara sebep olmaktadır. Bu da kalp çarpıntısına veya taşikardi gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Özetle; sınav gecelerinin vazgeçilmezi yapan özelliği, hepimizin bildiği gibi, konsantrasyonu arttırması. Konsantrasyonu arttırması ile dikkat toparlamakta, bilişsel performansın geliştirilmesinde yardımcı olmaktadır.
- Aynı zamanda güne kahveyle başlamak stresi yok edip kan basıncını yükselteceğinden daha enerjik, daha zinde bir gün geçirilmesine de yardımcı olur.
- Kahvenin metabolizmanızın hızlanmasında da rolü büyüktür. % 3-11 aralığında metabolizmayı hızlandırabilmektedir. Bu özelliği sayesinde kahve kilo vermek isteyenlere ara öğün için güzel bir seçenek olabilir
- Antioksidanlar vücut bağışıklığını kuvvetlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlarlar.
- Son olarak mutluluk hormonu diye bilinen serotoninin salgılanmasını uyararak mutlu hissetmeyi sağlıyor.
YILDIZLI ÖNERİ : Günde 2 fincan kahve iç keyfini ve sağlığını koru !
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Dyt. İpek YILDIZ