Baharatın Tatlısı : TARÇIN

Baharatın Tatlısı : TARÇIN

Anavatanı Güneydoğu Asya olan aromatik kokulu yaprak dökmeyen bir ağaç cinsi olan tarçın, insanlık tarihinin en eski baharatlarından biridir. Esasen ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır. Tarçının 2 önemli türü vardır: Çin tarçını ve Seylan tarçını. Bu 2 türde hem baharat olarak hem de tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Seylan tarçını aromatik olarak daha baskınken Çin tarçını da sinnamaldehit bakımından daha zengindir. Sinnamaldehit ise tarçının kan şekeri ve insülin direnci üzerine etkili olmasını sağlayan bileşiktir.

Tip2 diyabet dünyada en yaygın metabolik hastalık olarak tanınmıştır. Tip2 diyabet nedeni multifaktöriyel gibi görünse de hastalığın ilerlemesinde diyetin önemli rolü olduğu tespit edilmiştir. Tarçının en çok tartışılan etkilerinden biri insülin direnci ve açlık kan şekeri düzenleyici etkisidir.

Yapılan birçok araştırmada tarçının kan şekeri ve glikoze hemoglobin ( HbA1c) üzerine anlamlı etkiler gösterdiği belirtilmiştir. İsviçre’de 40 sağlıklı kişi üzerinde yapılan çalışmada 6 gr tarçın, 300 gr pudingin içinde deneklere verilmiş ve sonuçta bu dozda tarçının yenmesi tokluk kan glikoz konsantrasyonunu azalttığını göstermiştir.

  Sürekli bir şeyler yemek istiyor, kendinizi tatlı yeme düşüncesinden uzaklaştıramıyorsanız, mutlaka tarçın tüketmelisiniz! Kan şekeri seviyesini kontrol altına alan tarçın, aniden ortaya çıkan tatlı krizlerini önler. Kan şekerini dengede tutan tarçın, kendinizi yorgun hissetmenizi, baş ağrılarınızı ve açlık duygunuzun sıklıkla ortaya çıkmasını önler.

Tarçına kokusunu ve tadını veren sinnamik asit, anti bakteriyeldir ve mantar önleyici özelliği vardır. Yine tarçının içeriğinde bulunan ögenol ve geraniyol adlı fitokimyasalların da mantar ve bakteri üremesini engelleyici etkisi gözlemlenmiştir.

Tarçının bir başka güzel özelliği de sindirim sistemimize yardımcı olmasıdır. Hazımsızlık ve gaz problemlerinde tarçın etkili bir şekilde problemin çözülmesine yardımcı olabilmektedir.

Tarçın oldukça güçlü bir antioksidandır, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda rahatlatıcı etkisi vardır.

Peki ne kadar kullanalım?

Çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre hipoglisemik etkinin görülebilmesi için günlük en az 1 gram toz tarçın kullanılması gerekmektedir. Kan glikoz seviyesine bağlı olarak günlük doz 6 grama çıkartılarak, doğrudan yiyeceklere serpiştirilerek günlük doz 6 gramı (1 tatlı kaşığı)  geçmemesi önerilmemektedir.

Tarçının bir diğer kullanım şekli ise; gün içerisinde tüketeceğiniz suyu akşamdan hazırlayıp içerisine kabuk tarçın ekleyerek demlenmesini sağlamaktır. Tat olarak yoğun gelirse limon dilimleri de ekleyebilirsiniz.

🙂

Yıldızlı Öneri : Meyvelerinize, sütünüze, yoğurdunuza, kahvenize tarçın serpiştirin iştahınızı kontrol altına alın 

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Dyt. İpek YILDIZ

Bahçelievler Mah. Atatürk Blv. Ali Baba Apt. No:16/1 Talas/KAYSERİ

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*