
Sen iki canlısın, iki kişilik yeME!
Bebekler sadece fiziksel olarak değil; sağlıkları, alışkanlıkları, en çok da beslenme şekilleri ile anne-babalarına benzerler. Gebelik döneminde beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek; hem bebeğinizin gelişimini destekliyoruz, hem de sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarını umuyoruz.
- Kilo yönetimi çok önemli!!! BKI 20’nin altına düşmemeli, 25’in üzerine de çıkmamalı. Fazla kilolarınız varken hamile kaldıysanız, ilk 4 ay kendinizi ve bebeğinizi aç bırakmadan sağlıklı kilo verebilirsiniz.
- Gebelik döneminde n-3 çoklu yağ asitlerinden zengin beslenmenin bebeğin SİNİR SİSTEMİNİN gelişmesinde etkiliği olduğunu unutmayınız! Haftada en az 2 kere balık tüketin. Ceviz, keten tohumu, brokoli, semiz otu tüketmeye özen gösteriniz.
- Gebelik döneminde vitamin gereksinimleriniz de artıyor. Pişirme yöntemlerine dikkat etmelisiniz. Meyvelere ve koyu yeşil yapraklı sebzelere her gün beslenmenizde yer vermelisiniz.
- Demir eksikliği varsa takviye almalısınız ve demir kaynaklarını(kırmızı et, yumurta), C vitamini kaynaklarıyla ( turunçgiller, maydanoz, çilek, koyu yeşil yaprakları sebzeler) birleştirerek tüketmelisiniz. C vitamini ile demir kaynaklarını birlikte tüketmek demirin emilimini artırır.
- Kalsiyum bebeğin kemik gelişimi için çok önemli. Günde 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmelisiniz.
- Çinko bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve lezzet duyusunun gelişimi için çok önemli. Deniz ürünleri, et, yağlı tohum tüketimine dikkat etmelisiniz.
- Gebe kalmadan en az 3 ay önce sigara ve alkolü bırakınız.
- Günde 2 fincanı aşmadığı sürece zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, meyve çayları içilebilir.
- Adaçayı, sinameki, fesleğen, ahududu ve keten tohumu çayları rahim kasılması, erken doğum, gebede kanama riskini artırdığı için İÇMEMELİSİNİZ!!!
- Fazla kilo alımını önlemek için şekerli, unlu besinleri tüketimine dikkat etmelisiniz.
- Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz.
- Aktif yaşamalısınız !!! Her gün 10000 adım atmaya özen göstermelisiniz.
Mutlu, sağlıklı bir gebelik dileğiyle 🙂